Etiopie Chelseba
Chutná jako: kandovaný citron, zelený čaj, pražené mandle v medu
Kategorie: | Espresso |
---|---|
Farma: | Gedeb, Yirgacheffe |
Nadmořská výška: | 2 173 m n. m. |
Odrůda: | 74158 & 74112 (místní etiopské variety) |
Zpracování: | promyté |
Chuťový profil: | kandovaný citron, zelený čaj, pražené mandle v medu |
Etiopie Chelbesa je naše nejvyšší liga. Káva, která voní po kandovaném citronu, navoněném zeleném čaji
a pražených mandlích v medu. Už při prvním přivonění víš, že tohle není jen tak nějaký filtr.
Chuť je harmonická, vyvážená, plná svěžesti a sladkosti, co si tě získá hned od prvního doušku.
Pochází z legendární oblasti Yirgacheffe, konkrétně z obce Chelbesa v regionu Gedeb. Kávovníky tu rostou v nadmořské výšce 2 173 m n. m.,
a o sklizeň se stará zhruba 672 drobných farmářů. Ručně, poctivě, s respektem k zrnu.
Zpracování probíhá ve stanici Chelbesa promytou metodou. Třešně se třídí, plaví, fermentují po dobu 2–3 dnů, následně se 12 hodin máčí a pak suší 7–10 dní na vyvýšených postelích. Nakonec každé zrnko projde finální kontrolou, protože jen čistá kvalita má šanci dostat se do pytle.
Výsledkem je káva s výjimečně čistým, vrstevnatým chuťovým profilem, která vynikne v každé přípravě, ať už máš na stole V60 nebo žhavíš espresso mašinu.
Chelbesa je naše kávová celebrita. A jakmile ji ochutnáš, budeš přesně vědět proč.